top of page



להפרעה זו של קשיים בכתיבה והעתקה קיימים מספר גורמים:

קושי מוטורי, הנובע ממתח שריר גבוה, במצב כזה נראה ילד האוחז את העיפרון בחוזקה וחורט כל אות ואות. או לסירוגין במצבים של מתח שריר נמוך אשר יתבטא בחולשת חגורת כתפיים, אחיזה לקויה ומרושלת של העיפרון וכתב יד לא ברור. 

ישנם ילדים שלהם קשיים בתכנון המוטורי והם יתקשו לא רק בכתיבה, אלא גם במשימות מוטוריות עדינות אחרות. למידה מוטורית של כיוון כתיבה שגוי מובילה פעמים רבות לקטיעת רצף הכתיבה ולהאטה משמעותית בקצב.

קושי רעיוני,  עיקר הקושי הוא בכתיבה ולא בהעתקה וזאת משום שעיקר הקושי הוא לנסח תשובה, או לבטא רעיון. הילד מבין את מה שקרא, אך אינו יודע לקשר בין השאלה לכתיבת התשובה.

קשיי קשב,  סיבה נוספת לקשיי העתקה היא רמת קשב נמוכה או בלתי אחידה. במקרה כזה ילד עם קשיי קשב מתבלבל מלוח עמוס פרטים ומתקשה להתמקד בשורה הרלוונטית, דעתו מוסחת בקלות ולרוב נראה העתקה איטית מלווה בשגיאות (חזרה על מילים ומיקום מרחבי שגוי במחברת). במקרה זה הטיפול יתמקד במרכיבי קשב ותפיסה הרלוונטיים לכתיבה.

קשיי קריאה, הקשר בין מהירות הקריאה למהירות הכתיבה חזק ביותר. לעיתים קריאה לא רציפה מובילה להעתקה איטית. במקרה כזה הטיפול יתמקד תחילה בקידום יכולת הקריאה ובהעשרת אוצר המילים של הילד.

חשוב לציין כי בנוסף לקשיי הכתיבה עלולות להתלוות בעיות רגשיות והתנהגותיות (דימוי עצמי נמוך והימנעות עתידית מכתיבה) המחמירות את המצב עוד יותר. 

לסיכום, במידה ונשללו בעיות ראיה ניתן לומר שקיימות מספר סיבות אפשריות לקשיי העתקה וכתיבה. במידה ומתעורר חשש לליקוי מומלץ לפנות לאבחון כתיבה בריפוי בעיסוק. במהלך האבחון יבדקו קצב העתקה והכתיבה של הילד ביחס לבני גילו ומינו וייבדקו מהם מרכיבי הכתיבה שעשויים לגרום לקצב האיטי ולפי תוצאות האבחון תורכב תוכנית הטיפול ההולמת את הילד וצרכיו.

קשיי העתקה וכתיבה אצל ילדים

הילה אהרון יהודה, קליניקה לריפוי בעיסוק ילדים 054-2225589, קיבוץ הגושרים.

bottom of page