top of page
ויסות חושי ופורים תמונה.jpg

חג פורים לא שמח לכולם-ויסות חושי

פורים לא שמח לכולם-ויסות חושי

בדיוק אתמול רכשתי כמה אביזרים לפורים, נזכרתי איך כילדה שנאתי את החג הזה....פשוט סבלתי! שנאתי את כל הרעש וההמולה, שנאתי את האי נוחות שהתלוותה ללבישת התחפושת, שנאתי את ההתנהגות האווילית ובגדול חיכיתי שההצגה הזו כבר תיגמר עוד לפני שהיא התחילה.

כמה פעמים חוויתם את האכזבה, אחרי שקניתם או תפרתם תחפושת מושקעת וייחודית ממש לפי בקשתו של הילד, ובשעת הש' מצאתם ילד כועס, בוכה, צורח ומתנגד בכל תוקף ללבוש את התחפושת המיועדת?

ובכן, פורים עשוי להיות חג מאוד לא שמח עבור ילדים בעלי קשיים בויסות החושי..

הילה אהרון יהודה

אז מה זה ויסות חושי? ויסות חושי זו היכולת לארגן את הגירויים שאנו קולטים דרך מערכות החישה בגופנו, ולאחר עיבוד במוח לתרגם לפעולה ותגובה. קשיים בעיבוד החושי (SPD) הוא תופעה של עיבוד לא תקין של מערכת העצבים במוח.

יש ילדים שאפילו תחתונים או גרביים, חולצות עם טיקטים, או בגדים במרקמים מסוימים יכולים לגרום להם למפח נפש, קושי רב ותיסכול. אז תחשבו על לבישת תחפושת העשויה מבדים סינטטים, מרשרשים, ולא נעימים, בתוספת אביזרי לבוש מסורבלים, ואיפור על העור.. ואם לא די בכך, אז תוסיפו גם רעשנים וצפצפות, שירי פורים המתנגנים בקולי קולות ,המולה, צהלה והבזקי פלאשים. כל אלה עשויים להביא לגירוי יתר, הצפה של מערכת העצבים וחרדה מאוד גדולה.

רבים יודעים שאם נלחץ וננסה לשכנע, רק נחריף את המצב ונהפוך אותו לא רק לבעיה תחושתית אלה גם לבעיה רגשית והתנהגותית.

אז מה כן ניתן לעשות בכדי להקל על הילד בהתמודדות?

1 - בחרו תחפושת של דמות אהובה מהסרטים או מעולמו הדימיוני של הילד, כדי להפחית חרדה ולעורר סקרנות ומוטיבציה שתאפשר לילד להתגבר על הקושי התחושתי.

2- רצוי למצוא תחפושת המתאימה מבחינת מרקמי הבדים (כל הורה יודע מה הם המרקמים והבדים שמהם הילד נמנע), בנוסף ניתן להשתמש בבגדים מוכרים שבעזרתם נבנה את התחפושת ונפחית או נוותר על האביזרים הנלווים והאיפור.

3- רצוי לערוך התנסות הדרגתית עם התחפושת מספר שבועות לפני היום בו מתחפשים. תנו לילד לחקור את התחפושת, להריח, ולגעת בטרם ילבש אותה לאורך כמה ימים. אם התחפושת מורכבת מחלקים, תנו לו להתנסות כל פעם בחלק אחר ממנה. לאחר שהילד התנסה והחרדה פחתה ניתן להלביש אותו לכמה דקות בודדות ואז למשך יותר זמן.

4- עודדו והעצימו את הילד בהצלחותיו בזמן ההתנסות ההדרגתית עם התחפושת, למשל אם הוא הצליח לגעת בתחפושת ולא הראה התנגדות או הימנעות, נשבח אותו על התנהגותו אולי אף ניתן לו "פרס סמלי" כדי לעודד התגברות על הקושי התחושתי.

5- רצוי לעשות תיאום ציפיות עם הילד, כמה זמן הוא ילבש את התחפושת, ו/או מה הוא יעשה כאשר כבר לא יוכל לסבול אותה יותר. קחו אתכם בגדי החלפה הכי נוחים והכי אהובים על הילד ,שבמידת הצורך הוא יחליף על מנת להרגיע את החושים.

6- השתדלו לא להלחיץ את הילד ללבוש את התחפושת כדי לצלם עוד כמה תמונות. אם הוא ביקש להוריד, אז כנראה שהגיע לסף היכולת שלו.

7- השתדלו שלא להעמיס על הילד יותר מידי אירועים חגיגיים של פורים ביום אחד.

לסיכום, היו קשובים לצרכיו ולמצוקותיו של ילדיכם על מנת לאפשר לו חוויה טובה ורגועה ככל האפשר. זכרו שאפשר ליהנות מחג פורים גם מבלי להתחפש. כבדו את הילד ואת הקושי התחושתי שלו .

הילה אהרון יהודה, קליניקה לריפוי בעיסוק ילדים 054-2225589, קיבוץ הגושרים

bottom of page