איש לא מטריד את מנוחתו בעניין "אחיזת העיפרון" של ילדו, עד לרגע שבו מתחילים לדבר על המעבר לכיתה א' ואז לפתע הנושא הופך משמעותי ביותר ובצדק! הרי לא נרצה שיתעכב בלימוד הכתיבה.
אחיזת עפרון תקינה מכונה בשם טריפואיד ונראית בצורה כזו שהאגודל והאצבע המורה נמצאות על העיפרון אחת מול השניה ואצבע האמה תומכת בעפרון מאחור, הקמיצה והזרת סגורות ולא מעורבות באחיזה עצמה (כפי שמופיע בתמונה למעלה).
אחיזת העיפרון מתפתחת בשלבים ומגיעה להבשלה סביבות גיל 5, לכן לא מומלץ לשנות אחיזת עיפרון לפני גיל 4. אולם, אם אחיזת העפרון איננה תפקודית ומגבילה את התפקודים הגרפומוטוריים, מומלץ לנסות ולשפרה עד גיל 7, לאחר מכן יהיה קשה לשנות את דפוס האחיזה שהשתרש.
אחיזת עיפרון היא הרבה יותר מסתם עניין טכני ויכולות להיות מספר סיבות לאחיזת עיפרון לא תקינה, כגון חוסר בשלות מנח ותנועתיות שורש כף היד, חולשה בשרירי האצבעות וכף היד, קושי בהפרדת תנועה תוך ידנית, גמישות יתר, גורמים תחושתיים ואף חולשה בחגורת כתפיים תוביל לחוסר יציבות שליטה וכוח של מפרקי היד.
אחיזות העיפרון הראשוניות אשר מופיעות בגיל צעיר, נחשבות לפחות יעילות מאחר והן אינן מאפשרות דיוק והפרדת תנועה הנדרשות בכתיבה, האחיזות מערבות את כל האצבעות ואינן מאפשרות תנועתיות ושליטה באצבעות ובכף היד, התנועה מגיעה מכל היד, מהכתף, או משורש כף היד.
כפי שניתן לראות בציור:
A-Bבגיל הצעיר (1-2) האחיזה נראית כלפיתה של כל האצבעות על העיפרון, בשלב מאוחר יותרC-E(סביבות גיל 2-3) נראית יותר הפרדת תנועה של האצבעות והאצבע מתיישרת על העיפרון, בהמשך (סביבות גיל 3-4.5)G מתפתחת אחיזת טריפואיד סטטית (ללא תנועה באצבעות) ולבסוף לאחיזה בשלה הנקראית טריפואיד דינאמי בה קיימת תנועתיות של האצבעות ושורש כף היד מתוך שליטה.
חשוב לברר עם הגננת באיזה אופן משפיעה אחיזת העיפרון על תפקודו הגרפומוטורי של הילד, אם ניכר שישנה הימנעות מציור ונראה קושי בהעתקת צורות וחוסר שליטה בעיפרון, חשוב להפנותו למרפאה בעיסוק על מנת שתאבחן את מקור הקושי ותבנה תוכנית טיפול באמצעות תרגילים, או התאמות שיעודדו אחיזה תקינה. חשוב לציין כי אחיזה בלתי תקינה לכשעצמה אינה בהכרח גורמת לקושי גרפו מוטורי. אם איכות הציור ומהירות הביצוע אינן נפגעות, אין כל צורך בהתערבות.
ישנם המון משחקים שאפשר לרכוש בעלות סמלית, או לעשות באמצעים ביתיים המעודדים את יכולת התנועה בכף היד ועוזרים בשיפור אחיזת העיפרון. הרי לכם מספר דוגמאות לעשייה כייפית ומהנה....ועוד היד נטויה
משחקי מלקחיים, פינצטה או צ'ופסטיקס- ניתן ליצור, לשחק במשחקי אוכל, או למיין
משחק בטפטפות- ציור, כיוון למטרה, ומיון צבעים
שימוש בצבעים וגירים קטנים
משחק באטבים-על הבגדים, על חבל התליה, על קופסא או כמשחק
השחלת מטבעות גולות או חרוזים לתוך פתח צר וקטן
החבאת מטבעות חרוזים וחפצים קטנים בתוך בצק ומציאתם
שימוש בסיכות קטנות או נעצים לציור מחורר או יצירה (עדיף להשתמש על קרטון או קלקר)