top of page

רוב הילדים נוטים לעבור מדבר לדבר, להתחיל מטלה ולא לסיימה, ובאופן כללי ניתן לומר שרוב הילדים אינם מצטיינים בתחום ההתארגנות (בלשון המעטה), איזה ילד לא שוכח את הסווטשרט בבית הספר/גן ומי מהילדים זוכר להרים את המגבת מהרצפה אחרי מקלחת?? 

אכן, ישנם ילדים שמטבעם מאוד מאורגנים,אך עבור הרוב המכריע התארגנות הינה יכולת הנרכשת עם הזמן. 

הילה אהרון יהודה

באמצעות עזרה ותרגול נוכל לעזור לילדנו לפתח גישה חיובית ויעילה יותר לאופן בו הם מבצעים מטלות. באם מדובר במטלה פשוטה כמו צחצוח שיניים או במטלה מורכבת של הכנת שיעורי הבית.


נפרק את תהליך הביצוע ל- 3 שלבים:
1. התארגנות מקדימה- הכנת הציוד הנדרש למשימה במקום בו אנו רוצים לעשות אותה.
2. דבקות במטרה- שמירת מיקוד לאורך המטלה והתעלמות מגירויים מסיחים. 
3. סיום המטלה ובדיקה נוספת- סיום העבודה, ובדיקה חוזרת שהכל נמצא במקום וכפי שצריך להיות למשל: הדבקת דף העבודה למחברת והכנסת המחברת לתיק, כך ששעורי הבית יהיו מוכנים למחר.

ברגע שמיומנות פירוק המטלות לשלבים תהיה מוטמעת, יוכל הילד להתחיל לבצע דברים בצורה יותר עצמאית, כמובן שעדיין יזדקק לעזרתנו ולהדרכתנו, אך אין ספק שאנחנו כהורים נרגיש שאין צורך "לעמוד לו על הראש". הביצוע העצמאי של מטלות היום יום, נותן לילד תחושת כוח וביטחון ביכולותיו, ואין דבר מספק ומעצים יותר מההרגשה שסומכים עלי שאבצע את מה שבאחריותי.

כדי להתחיל את השיטה יש להציג בפני הילד את השלבים, תוך כדי ביצוע מטלות היום יום. 

ניקח לדוגמא צחצוח שיניים:


1. התארגנות מקדימה- הגעה למקלחת, הכנת מברשת השיניים ומשחת השיניים, הכנת המגבת ליד, ופתיחת ברז המים.
2. דבקות במטרה- זמן הצחצוח המומלץ הוא בין 2-3 דקות, לכן על הילד להבין שעליו להמשיך לצחצח את השיניים גם אם נזכר ששכח להכניס צעצוע אהוב לתיק, וגם אם שמע את אחותנו הקטנה מנגנת בחליל החדש שקנתה לו סבתא, עליו להמשיך ולבצע את המשימה עד תומה.
3.סיום המטלה ובדיקה סופית-אם עשינו את שלב 1 ושלב 2 , שלב  3 מתבצע כמעט מעצמו.  סיימנו את מלאכת הצחצוח, מה שנותר כעת זה, לסגור את המים, להחזיר את הציוד שהוצאנו (מברשת ומשחה) למקום לבדוק שוב שלא נשארה לנו משחה על הפנים ולנגב במגבת.

במשימות מורכבות יותר השלבים יישארו באותו הסדר, אך יהיו מורכבים יותר ושם נצטרך לעזור בשאלות מנחות.

כמו למשל הכנת שיעורי בית

1. התארגנות מקדימה:
-  הבנה של מה צריך לעשות (באיזה מקצועות יש שיעורי בית).
-  איסוף חומרים נדרשים: ציוד כלי כתיבה, מחברת/ חוברת/ דף עבודה/ מידע מודפס/ ספרי עזר.
- ארגון כל החומרים הנדרשים במקום בו תתרחש הפעילות.

איך אנחנו ההורים נעזור לו?

נשאל את הילד שאלה מנחה: "מה אתה צריך כדי שתוכל להכין את שיעורי הבית?"
נעזור לו להכין רשימה של מטלות : באיזה מקצועות יש לו שיעורי בית, ומה נדרש לעשות בכל מקצוע (האם יש צורך בחוברת/ מחברת/ ספר/אינטרנט) האם יש מקצוע שבו רוצה להתחיל. (הדריכו את הילד לעשות רשימה עם רווחים כי אולי יזדקק לעוד מקום להוסיף מטלות שייזכר בהן בהמשך).
נעזור לילד לחשוב איזה ציוד נדרש: דפי טיוטה/עפרון ומחק/ מחשבון/ טושים/ מרקרים/מספריים/דבק/ פולדר וכ"ו.

  *עם ביצוע המטלה עלינו להראות לילד איך לסמן ברשימה את המטלות שסיים, כך שיוכל להתכונן למטלה הבאה, נדגים לו כיצד ניתן להוסיף לרשימה משימה שלא חשבנו עליה מראש.


2.דבקות במטרה- חשוב להסביר לילד שזה החלק הקשה ביותר לביצוע, משום שצריך לדחות סיפוקים ולהיצמד לרשימת המטלות שלנו. זה אומר שצריך להישאר ממוקדים גם כשעולה במוחו רעיון לעשות משהו אחר במקום (וסביר מאוד להניח שזה יקרה במוקדם או במאוחר).

 
איך אנחנו ההורים נעזור לו?

נעזור לילד לעמוד בפיתוי כך שיצליח להישאר ממוקד מטרה. נסביר לו שאפשר לעשות הפסקה קצרה מאוד להתרעננות ואז עליו לחזור ולסיים את המטלה. חשוב להדגיש בפניו שאחרי סיום המטלה הוא יהיה חופשי לעשות דברים שאוהב.  נציין בפניו את העובדה שלהישאר ממוקד לאורך זמן זה דבר קשה אך זוהי יכולת שמשתפרת עם הזמן.
 

3.סיום המטלה ובדיקות סופיות:  על הילד לעבור על הרשימה ולראות שכל המטלות בוצעו/ לוודא שענה על כל השאלות/ שהכל רשום איפה שצריך בצורה נכונה וברורה/ החזרת הציוד בו השתמש למקום/ החזרת המחברות/ספרים לתיק או לספריית המדף.

 

אז איך מתחילים לעשות את זה???

הצגת הרעיון- הציגו בפני הילד את רעיון ההתייעלות שבהתנהלות מאורגנת. בקשו ממנו לחשוב בעצמו על ההיבטים החיוביים שהוא מוצא בהתנהלות ממוקדת ומאורגנת (למשל: הכנת שיעורי בית מהירה יותר שמאפשרת יותר זמן משחק, פחות כעסים של ההורים עליו, יותר דברים שהוא עושה לבד ללא השגחה, תחושת העצמאות שלו כשהוא עושה לבד.) 

הגדרת ציפיות- הבהירו לילד שאתם מצפים ממנו לרכוש את מיומנויות ההתארגנות, אמרו לו שתעזרו לו לאורך הדרך.

הכינו תוכנית- אפשרו לילד לבחור מטלה אחת שבה יתחיל לבצע את התהליך, או העלו 3 מטלות בהן מתקשה ואפשרו לו לבחור במה היה מעוניין להתחיל.

על מנת להשיג את התוצאות הטובות ביותר על ההורים להיות מאמנים פחות מתערבים, במקום לתת את התשובה, שאלו את ילדכם שאלות מכוונות שיעזרו לו בתהליך החשיבה להגיע לתוצאות הרצויות. שבחו את ההתקדמות שלו (אך אל תגזימו מידי, כדי שעדיין יהיה לו מניע להצליח), ואל תשכחו לשאול אותו מפעם לפעם איך הוא מתקדם בעיני עצמו.

 בכל פעולה שאנו המבוגרים מבצעים מטלה, אנו שואלים את עצמנו שאלות ועונים במחשבות ובמעשים, זו הסיבה שכל כך חשוב לעודד את הילד לראות את המשימות היומיומיות כסדרה של שאלות ותשובות, הציעו לו לשאול את השאלות בקול רם ואז לענות עליהן, עם הזמן תהליך זה יוטמע בצורת החשיבה שלו והוא ילמד לשאול ולענות לעצמו מבלי שיתבקש לעשות זאת.

אין ספק, שתהליך הלמידה של חלוקת מטלה לשלבים ייקח זמן, והרבה פעמים יהיה להורים הרבה יותר פשוט ומהיר לעשות את המטלה עבור ילדם.  

חשוב לזכור: 

הילדים שלנו זקוקים לאתגרים בכדי להיהפך לבוגרים עצמאיים בעלי תחושת יכולת וביטחון עצמי. 

כהורים עלינו לאפשר להם את ההתנסות, ללוות ולהדריך אותם ברכישת הכלים לעצמאות
 

הילה אהרון יהודה, קליניקה לריפוי בעיסוק ילדים 054-2225589, קיבוץ הגושרים.
bottom of page