top of page

 

אם כך, מה עדיף? תיק טרולי או תיק גב? תיק גדול או תיק קטן? האם באמת הכי יקר זה הכי טוב? בכתבה הבאה תוכלו להבין על מה צריך לשים את הדגש כשבוחרים תיק, כך שתוכלו להגיע לחנות מוכנים ולקנות את התיק המושלם מתוך מודעות וידע

רבים מההורים כבר השכילו להבין כי לילקוט ביה"ס חשיבות מכרעת! תיקי גב עלולים ליצור אי נוחות באזור הגב, הצוואר והכתפיים, במידה ונעשית התאמה לא טובה, או שימוש לא תקין בהם. מאחר והצורך בתיקי בית הספר הוא יומיומי ולאורך תקופה ארוכה, חשוב לקחת בחשבון מספר גורמים עקרוניים, לבחירת תיק המותאם לנתוניו הפיזיים ולצרכיו הלימודיים והארגוניים של ילדכם. ילקוט מתאים ימנע עייפות, כאבים ונזקים מצטברים.

 

 על מה ממליצים המומחים- טרולי או תיק גב?

 

עד לפני כניסתם של תיקי הטרולי לשוק התיקים, משקלו של תיק אורתופדי ממוצע עמד על 2 קילוגרמים (כבד מאוד ביחד למשקלם של תיקים אורתופדיים כיום), כך שבתוספת התכולה הנחוצה נוצר משקל לא בריא ומסוכן לגב הילד. בניסיון להילחם בבעיית המשקל הרב שנושאים הילדים הצעירים על גבם, בתי הספר ניסו להנהיג לוקרים, וארוניות ציוד נעולות על פי הדגם האמריקאי, דבר שלא ממש צלח לאור השוני בינינו לארה"ב בהתנהלות המעברים מכיתה לכיתה במהלך יום הלימודים. 

 

בשנת  2002 הוציא משרד החינוך הנחייה כי על המשקל הכולל של התיק כולל התכולה לא לעלות על 15% ממשקל הילד (ז"א משקלו של תיק לילד השוקל 20 קילו הוא לכל היותר 3 קילוגרמים), לאור חוסר היכולת לעמוד באכיפת הנחיה זו נולד פתרון קסם חדש – הטרולי. תחילה הופיעו תיקים המחוברים לעגלות גלגלים ובשנים האחרונות ניתן לראות את הטרולי כשהוא כבר מובנה בתיק. 

 

המודעות למשקל הרב שנושאים הילדים הקטנטנים כל יום לבית הספר ובחזרה והרצון להגן על בריאות גבם הולידו את הטרולי, אך מסתבר שהטרנד הפופולרי, פתר בעיה אחת אך יצר בעיות חדשות

 

מומחים לאורתופדיה וארגונומיה לא ממליצים על תיקי הטרולי, מדוע ?

 

העמסת משקל יתר:

עם הורדת העומס מהגב, נוצרה בקרב ההורים והמורים האשליה שבעיית המשקל נפתרה, ההקפדה על רענון תכולת התיק באופן יומיומי בהתאם לצרכים הלימודיים התרופפה וכך נוצר מצב של עומס יתר וסחיבת משקל גבוה בהרבה מהרצוי, גם בשל משקלו הבסיסי של תיק הטרולי וגם בשל תכולת ספרים ומחברות לא נחוצים.

 

מגבלות תנועה:

תיקי הטרולי, לא מיועדים לשימוש בגרירה במדרגות, או בתנאי שטח אשר אינם חלקים או מישוריים.

 

משקל בסיסי גבוה יותר:

רוב תיקי הטרולי הקיימים היום בשוק הינם תיקים משולבים (אורתופדיים עם תוספת עגלה מובנית), אולם לאור תוספת מערכת הגלגלים, משקלם הבסיסי של תיקי הטרולי ללא כל תכולה גבוה יותר ממשקלו של כל תיק אורתופדי רגיל. דבר המחזיר אותנו שוב לבעיית עודף משקל ומסורבלות רבה במצבים בהם הילד אינו יכול לגרור את התיק ונאלץ לשאתו על הגב, או להרימו ביד לאורך גרם מדרגות.

 

עומסים לא סימטריים:

מאחר וגרירת הטרולי נעשית ביד אחת, ולרוב באותה היד. העומסים האסימטריים המופעלים על הגוף לאורך זמן עשויים לגרום לעייפות שרירים, מתיחת גידים, עומס ושחיקת מפרקים, בצד אחד של הגוף. התמונה המתקבלת לאורך זמן עשויה להיות בצורת עקמת אידיופטית (מסיבה שאינה מוסברת). על מנת למנוע נזקים עתידים, ילדים המשתמשים בטרולי חייבים להחליף ידיים ולגרור את הטרולי חלק מהזמן ביד ימין וחלק מהזמן ביד שמאל, באופן שווה ככל האפשר. אך לכמה הורים יש הזמן והסבלנות להקפיד ללמד את הילדים לעשות זאת, ובינינו כמה ילדים אכן יזכרו ליישם ויתמידו בכך???

 

בשורה התחתונה:

 

משרד הבריאות ממליץ על תיקי בית ספר עם גלגלים כאשר תנאי הדרך חלקים ומרחק ההליכה הוא גדול (מעל קילומטר), כמובן, תוך הקפדה על החלפת ידיים בעת נשיאת התיק. בשאר המקרים רצוי להצטייד בתיק גב אורתופדי הנישא על הגב באמצעות שתי רצועות הכתפיים. 

 

סוגיית הטרולי/תיק גב פחות עקרונית במקרה שמסיעים את הילד לבית הספר בכל יום 

כללי זהב בבחירת התיק המושלם :

 

גב התיק- רצוי שיהיה עשוי מבד נושם, מרופד וקשיח על מנת לתת תמיכה לגב, המידות המומלצות לכיתות א'-ד': 38 ס"מ גובה, 26 ס"מ רוחב לכיתות ה' ומעלה: 40 ס"מ גובה, 29 ס"מ רוחב. יש להקפיד ולרכוש תיק המותאם לנתוניו הפיזיים של הילד, קניית תיק גדול מידי, לא רק שתגרום לאי נוחות בנשיאתו, אלא תוביל להעמסת משקל מיותרת.

 

תחתית קשיחה- לייצוב התיק כך שיעמוד ניצב לרצפה, מונעת גלישה של חפצים ושפשוף הגב.

 

חלוקה לתאים- עדיפות לתיק עם חלוקת ל 4 תאים, על מנת שאפשר יהיה לארגן את הציוד בתוך התיק ובצדדיו לפי משקל, גודל ונוחיות שליפה, דבר המקל על הילד בהתמצאות בין חפציו הרבים.

 

ארגון חפצים בתיק- בעיקר בכיתות הנמוכות, חשוב לתרגל עם הילדים ארגון של התיק בצורה חכמה, כך שהספרים הכבדים והגדולים יהיו ממוקמים קרובים לגב, והקלים רחוק יותר (לצורך צמצום עומסים על הגב) עדיף שיהיו תאים צדדים לבקבוקי המים כדי למנוע רטיבות בתוך התיק. עזרו לילדים לעשות בדיקה יומיומית של נחיצות הציוד שהם סוחבים לביה"ס, על מנת למנוע העמסת יתר.

 

איכות- רצוי שהתיק יהיה תחת תו תקן ישראלי, בדקו את איכות הרוכסנים, וודאו שהם קלים לתפעול ועמידים. העדיפו את תיקים שעשויים מחומרים עמידים וקלי משקל. עפ"י הנחיות משרד הבריאות על התיק להיות עמיד בפני מים ועם מחזירי אור.

 

אופנתיות- התייחסו לבקשתו של הילד בכל הנוגע לצבע מועדף, או עיטור אותו הוא מעוניין שיהיה על הילקוט הראשון שלו לכיתה א'. זו התרגשות גדולה מאוד גם לילד, לא רק להורים.

 

מחיר- עלות מחירי תיקי הטרולי גבוהה מן הסתם מעלות התיקים האורתופדיים ללא הגלגלים, אך לאור העובדה שרוב התיקים מיוצרים בסין (גם הממותגים) אין ספק שניתן למצוא תיקים אורתופדיים נהדרים העונים על כל הקריטריונים המיבניים במחירים סבירים בהחלט
 

המלצה חמה!!! עוד בהיותכם בחנות, העמיסו מספר חפצים לתוך התיק ובדקו את נוחיותו

שהייתי ילדה היה לי תיק עור חום עם אבזמים מוזהבים ורצועות דקות, נשאתי אותו על הגב ושנאתי כל רגע! 

מאז, למזלנו הרב חל שינוי מהותי בתחום עיצוב התיקים ובאופן החשיבה החברתית על טובתו, נוחיותו ובריאותו של הילד.

עתה כשאני אמא לחמודי שעתיד לעלות לכיתה א' וכמרפאה בעיסוק העובדת בתחום התפתחות הילד, אני מוצאת את עצמי נשאלת ע"י הורים רבים איך לבחור תיק "לא פחות ממעולה". אין ספק שהמבחר העצום, הלחץ מצד הילדים, והמלצות המוכרים הנוטות לכיוון מותגים יקרים, מותירים את ההורים מבולבלים. 

הילה אהרון יהודה

רצועות התיק- רצועות עבות (לפחות 3 ס"מ) ומרופדות, על מנת לתת תמיכה ראויה בכתפיים. על הרצועות להיות מותאמות כך שלא תהיינה ארוכות מידי, התיק אינו אמור לעבור את הגב התחתון ולגלוש לאזור העכוז. חשוב להסביר לילד את חשיבות נשיאת התיק על שתי הכתפיים בו זמנית (כפי שניתן לראות בציור מצד ימין). 

הילה אהרון יהודה, קליניקה לריפוי בעיסוק ילדים 054-2225589 קיבוץ הגושרים
bottom of page