top of page
פאזל.jpg

פאזל כמשחק התפתחותי קוגניטיבי

מחפשים משחק מומלץ להתפתחות?

קנו להם פאזלים!

האם ידעתם שמעבר לכייף המתמשך, הרכבת פאזלים תורמת לתפיסה המרחבית, לשמירה על קשב, יכולת זיכרון, ואפילו פתרון בעיות? כן, כן כל כך הרבה מרכיבים במשחק אחד!

הילה אהרון יהודה 

 

אז איך הוא עובד על התפיסה המרחבית אתם שואלים? ובכן היכולת לזהות  צורות, צבעים ותמונות והיחסים ביניהם במרחב מסייע לנו ללמוד על מאפייני סביבתנו ולהתנהל במרחב. ובעצם החשיבה המרחבית היא הבסיס למיומנויות אקדמאיות כגון חשבון, קריאה וכתיבה.

ומה בנוגע לקשב? אין ספק שהרכבת הפאזל דורשת התמדה וריכוז לאורך זמן, ילדים רבים שמאופיינים עם "קוצים בטוסיק" דווקא נוטים להישאב למשחק ולגלות יכולת ריכוז מדהימות.

הרכבת הפאזל משפרת גם את יכולת הזכרון שלנו, כי כשאנחנו נדרשים לשנן את החלק שבידינו תוך כדי התייחסות לתמונה הכללית במטרה למצוא את החלק המתאים, אנו מבצעים פעולת שינון החוזרת על עצמה מספר פעמים ובכך משפרת את זיכרון לטווח קצר.

במהלך הרכבת הפאזל אנו יכולים לפעול לפי אסטרטגיה של בניית מסגרת, בנייה לפי דמות, או בניית אזור מסוים בתמונה. ואפשר גם לנקוט בניסוי וטעייה. ברגע שבחרנו אסטרטגיה אנו בונים בעצם תוכנית עבודה בה באות לידי ביטוי יכולות תכנון והתארגנות לצורך השלמת המשימה-סיום הפאזל.

עם כל חלק שמתחבר אנו מרגישים טוב יותר ומתלהבים (עקב שיחרור דופמין במוח, הדופמין משפר את מצב הרוח, הריכוז והזיכרון), באופן זה נוצר מעגל קסמים: הדופמין המשתחרר במהלך הרכבת פאזל מעלה את תחושת ההנאה, מגביר את יכולת הריכוז והלמידה ומעודד את המשך ההרכבה.

בניית פאזלים הנה מיומנות נרכשת, ולפיכך קיימת חשיבות רבה בהצעת פאזלים המותאמים ליכולות הילד, כדי לספק לו את אתגר קשה אך לא קשה מידי, ובכך להעלות את בטחונו העצמי ואת נכונותו להתמודד עם האתגר הבא.

פאזלים מומלצים גם לפעוטות וילדים צעירים, כאמצעי לפיתוח מיומנויות מוטוריקה העדינה. באמצעות הצורך במניפולציות על החלק, שימוש באחיזות שונות, שינוי מנחי כף היד והתאמה למקום הנדרש, ואת זאת מבצעים באמצעות תאום עין-יד שהוא עוד אלמנט התפתחותי בו העין מכוונת למיקום המדויק והיד מבצעת.

בשלבים הראשונים כשהילד אינו מיומן בהרכבה רצוי ללוות אותו ולהציע לו תמיכה באמצעות הסבר אודות האסטרטגיה שבחרנו לעבוד לפיה, או סיוע ברמה המעשית, כך שהמבוגר מרכיב חלק מהפאזל והילד ממשיך ומסיים אותו. או שהמבוגר מבודד את הרכיבים, מרחיק רכיבים שלא מתאימים ומקרב את המתאימים.


כדאי להשקיע בלימוד דרך פאזל, בעיקר כשהילד נהנה ואיננו חש שהוא במצב למידה. וחשוב  ביותר לעודד אותו על הישגיו ועל יכולתו להתמיד כדי שירצה להתמיד ולהצליח.

פיתרון
פיתרון זברות.jpg

הילה אהרון יהודה, קליניקה לריפוי בעיסוק ילדים 054-2225589, קיבוץ הגושרים.

bottom of page